Slægten Lottrup fra 1545

Emanuel OTTERSTRØM

Person Chart

Parents

Father Date of Birth Mother Date of Birth
Christian Erasmi OTTERSTRØM 6 Jul 1795 Agnete Marie Elisabeth BLOM 10 Feb 1801

Partners

Partner Date of Birth Children
Nicoline Pauline OVE 27 Oct 1819

Person Events

Event Type Date Place Description
Birth 5 Jul 1821 Viborg
Marriage 22 Jun 1854 Langaa
Death 12 Aug 1864 Langaa

Notes

Tekst lånt med tilladelse fra Henrik Otterstrøms hjemmeside http://www.otterstrom.com/aage/4-1.html

Emanuel Otterstrøm, 1821- 1864
Født 5. juli 1821 i Viborg, død 12. august 1864 i Langaa.

Gift 22. juni 1854 i Langaa med Nicoline Pauline Ove, født 27. okt. 1819 i Langaa, død 22. aprll 1879 i Langaa; forældre: sognepræst i Langaa Niels Ove og Kirstine Bay.
Ingen børn.
Adoptiv- eller plejedatter: Marie Eline Bay Syberg.

Student København (Borgerdyd) 1841. Teologisk embedseksamen 1850. Kapellan i Langaa 1851, sognepræst samme steds 1855.

Allerede som teologisk student i årene omkring 1848 - var han meget søgt, når han prædikede i Holmens kirke. Han var en mand af stor veltalenhed og smuk stemmeføring. Efter at han var blevet Kapellan i Langaa, blev han også her en søgt præst, og folk komofte tilrejsende for at høre ham.

Biskop Laub skriver 1863:
Pastor Otterstrøm har opnået sit embede uden for den sædvanlige orden, idet der blev taget hensyn til et ønske fra menigheden,for .
hvem han var kapellan. Han havde vundet menighedernes hengivenhed ved den nidkærhed og begavelse, hvormed han varetog sit embede, og han har bevaret den ved fremdeles at arbejde videre i samme ånd. Hans præsteembede og hans fortsatte uddannelse er hans etog alt. Da han er så lykkelig-uden ængstelse for udkommet - at kunne overlade omsorgen for avlingen m.m. til andre, er han i stand til at anvende den meste tid på sin kæreste beskæftigelse. Deter en fornøjelse fra tid til anden at bemærke den tilvækst, som hans smukke bogsamling har fået. Hvad han herind samler lader han i sin nidkærepræstelige virksomhed komme menigheden til gode. Da den gamle præst, Niels Ove, var død, ville menighedengernehavekapellanen tilsognepræst. MManblev enige om at søge om ham hos kongen, Frederik d. 7., og for at være sikker på udfaldet, samlede man ensumpengesammen , som manvllleoverrække kongen som gave. En deputation blev afsendt til København, og den natlonalliberale Hall**, der vaar kendt meddenligesanationalliberalebankkasserer Otterstrøm i Aarhus, var ikke uvillig. Men man måtte til kongen selv, - og han ville ikke. Da tog en afdegævejyderordet og taltefyndigt-patriotisk om Kong Frederik og folket. Det hjalp. Otterstrøm fik Langaa. Men Hall, til hvem man havdehenvendtsigmedpengegaven, sagde tllkongen: pengene beholder vi, -og det gjorde de. Og derfor f findes der i stiftet: Frederik den Syvendeslegatforpræstedøtre*.Følgende efterspilhører til: En lun broder af en provst der pa langaakanten traf senere en af de største bidragydere tllpengegaven,ogda han varikke så lidtbekendt for sin gerrighed, spurgte provsten: hvordan han dog havde kunnet få råd tll at give sa meget, men hanfikdetredelige svar: Ahad' ittroed, te d had taven imod'et.

(Beretningen er meddelt af en mangeårig nabopræst til Emanuel Otterstrøm: H.J. Swane, 'Hjerminde, senere biskop i Viborg)

I Emanuel Otterstrøms embedstid blev størstedelen af præstegarden fornyet. Stuehuset (fra 1857) var stateligt og lignedebeboelsentllenproprietærgårdeller en mindre herregård. Under et af sine besøg hos Emanuel har hans far tegnet præstegarden. Haven udvidedesbetydeligt,ogderblev anlagt en dam ogplantet en mængde træer, så haven kom i en meget smuk stand.

Pastor Otterstrøm oprettede - efter opfordring fra kultusminister Hall - et frivilligt menighedsråd, og biskoppenstøttededettearbejde.Menighedensatte stor pris på ham, -man blev stærkt grebn under hans prædiken og græd ofte. I de sidste år var han svagelig ogtilbragte denmestetid istuderekammeret - blev brudt af sorg over Dannevirkes fald i februar 1864, fortælles det.

Guds ord var i hans hjerte,
og hans hjerte var på hans læber.
(Indskrift på gravstenen på Langaa Kirkegård, skænket af menigheden.)

Kilder:
Nedergaard VI, 120-122 Wiberg
E. Høyer Møller: Den gamle Præstegaard, 1896, s 166 og 172
Utrykte kilder:
Liberdatiens, Langaa pastorat Oplysninger fra pastor Langer, Langaa, 1949
Brev fra pastor Therchilsen, Odense, til Laurits Otterstrøm 4. febr. 1896
Laurits Otterstrøms optegnelser 192

Sources

Description Page Quality Information Evidence
www.otterstrom.com, Jens Lottrup Don't know Don't know Don't know

Media

Pictures

4-1-EmanuelO.jpg