Lottrup Family from 1545 with links to other families

Andreas Hindrich CLEEMANN

Persondiagram

Forældre

Fader Fødselsdato Moder Fødselsdato
Andreas Gerhard CLEEMANN 1739 Anna Adelheit KÖPER 1727

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 5 Mar 1775 Bjerndrup - Kliplev sogn
Vielse 8 May 1802 Bjerndrup
Død 22 Dec 1846 Vilsbæk
Begravelse Holbøl Kirkegaard

Notater

Han flyttede den del omkring. I 1802 boede han i faderens ejendom i Bjerndrup. I 1804 boede han i kolonistbyen Sofiedal i Tinglev. i 1806 i Gejlaaby,Holbøl sogn, hvor de fleste børn er født og hvor han virkede som skolelærer. I 1838 i Jørgen Jørgenses husi Hokkerup. De sidste år boede han i Vilsbæk.

Fra Aaret 1810 af nævnes Andreas Cleemann som Skolelæ­rer i Gejlaa. Det har været et Hverv, som han har kunnet passe ved Siden af Haandværket.DenTidsSkolelærere var elendigt løn­nede. "Aandens arbejde var som ofte endnu "brødløst". Skolen holdtes i Regleni et fattigt udstyret Rum.

Børnene medbragte om Morgenen hver en Tørv eller to til Opfyring i Kakkelovnen. Lønnen for Undervisningen var Kosten tilLæreren eller nogle Fø­devarertil ham og Familie.

Skolen i Gejlaa var kun en meget lille Skole med meget faa Børn, For Tiden er Børnetallet mellem ti og tyve. I 1818 nævnes Cleemann sidste Gang som Lærer i Gejlaa. Bønderne har under Krisen maaske ikke haft Raad til at oprethelde Skolen.

Afsætnings Mulighederne for Cleemanns Haandværker Frem­bringelser har været begrænset af Konkurrencen fra Nabokøbstæderne Flensborg og Aabenraa.Ude paa Vesteregnen, langt borte fra Købstæderne, var Rebslageriet derimod endnu for en Menneskealder siden etrigtig godt Haandværk,navnlig naar der kunde drives lid Landbrug ved Siden af.

Da Cleemann var nogle fyrre- Aar gammel, kom den store Krise og ødelagde i Løbet af kort Tid Bøndernes Velstand og dermed hans hovedsageligste Kunders Betalingsevne. Haandværkerne paa Landet blev under denne Krise ruineret sammen med Bønderne. Krisen holdt sig i omkring 15Aar. Meget tyder paa , at det har været en Kamp for Cleemann og Hustru med deres store Børneflok at komme denne vanskelige Tid igennem.

Kilder

Beskrivelse Side Kvalitet Information Bevis
Jørgen Cleemann, Frederiksberg, Jens Lottrup Ved ikke Ved ikke Ved ikke