Slægten Lottrup fra 1545

Fødsel

Fødsel

Person Gert CLEEMANN
Dato Abt 1695

Notater

Den 22. Søndag i Trin. - det viI sige: den 7. November - 1720 viedes Gert Cleemann i Aabenraa til Anna Hans Datter i Aabenraa. Det er første Gang, vi hører om Slægten Cleemann. Men fra dette Tidspunkt er vi ved Hjælp af Kirkebøgerne i Aabenraa, Kliplev,Tinglev, Holbøl, Adsbøl, Felsted og Løjt i stand til at følge den ned til vor tid.

Hvor længe Gert Cleemann har boet i Aabenraa, før han giftede sig, ses ikke. Sandsynligvis er han tilvandret til Aabenraa som Haandværkssvend og har sat bo, giftet sig og er blevet her. Lignende kan fra samme aarhundrede paavises med stamfædrede til andrekendte Aabenraa Slægter.

Indførelserne i Kirkebøgerne giver intet holdepunkt til paavisning af, hvor Gert Cleemaann kom fra. Vielsen er protokolleret så kortfattet som vel muligt. Der står kun: Gert Cleemann - Anna Hans Tochter.
Det er alt.

I løbet af de følgende 25 år får Gert og Anna 10 børn. I 1748 dør de begge samtidig, måske af en smitsom sygdom. At de er blevet revet bort i en ung alder, ses af at det yngste barn kun var omkring 3 år gammelt, da de døde.

Gert Cleemann og hans kone var jævne håndværksfolk, rige på børn, men ikke tynget af versligt gods.

Med. Hensyn til Gert Cleemanns Erhverv raader der i de skrevne Kilder Uklarhed. Ved Sønnen Jørgen Cleemanns Død i 1775 nævnes dennes som Søn af Murer Gert Clement. Ved Datteren Lenas Død i 1780 siges hun at være Datter af afdøde Bleger - Blegmand . Jørgen Cleemann. Ved Sønnen Hans's Vielse kaldes han "Uurmager" og ved dennes Død: afdøde Bleger Gerhard Clement.

Der fandtes dengang et Sønder- og Nørre-Blegen i Aa­benraa. Her blev paa store, jævne Græsmarker, det Hørlærred som der den gang fremstilledes mængder af i Aabenraa, udlagt til Blegen. Hjemmene, som ikke selv havde Plads til Udlægningen, bragte deres Lærred hen til Blegmanden og fik det behandlet og passet af en Fagmand. Maaske har Cleeman haft denne Bestilling ved Siden af Murerhaandværket. 'Indførelsen i Løjt Kirkebog,hvor han kaldes Urmager,skyldes rimeligvis en Fejlhøring.




Fornavnet Gert skrives forskelligt. 1720 er det Gert, 1734 Gerdt, 1739 Gerck, 1741 Geerdth, 1790 Gerhard, 1780 er det endog blevet til Jørgen.Man tog det ikke saa nøje dengang.